Kossor, kreatur, kreka eller kynna finns det inte många av nu, i vart fall inte mjölkkor, men det har funnits gott om sådana i Gesundbygden - det kan jag intyga då jag växte upp under mitten på 1900-talet då det fanns som allra mest med folk och kor på bygden. Idag kan ju uttrycket "langare" appellera till skadliga och förskräckliga handlingar, men - sommaren 1957 och 1958 - då langade jag verkligen mjölkkrukor åt Tage Mattson. Det ska jag berätta om och dessutom försöka klura ut hur mycket kossor det fanns på bygden.
När mina föräldrar Ruth och Arnold Jacobsson gifte sig sommaren 1933 hade Ruth redan en flicka, Sonja som då var 5 år. Arnold hade redan 1923 ärvt en hyfsad bit mark österut efter Gesunden och nu haft den i tio år utan att ha gjort något med den. På den tiden var det mest bara skog men nu satte han igång och bryta upp marken närmast sjön till åker och att bygga en ladugård. Jag själv föddes först 10 år senare under krigsåren och mina tidigaste minnen från jordbrukarlivet kommer från det tidiga 1950-talet och som välgödd 13-årig pojke blev jag tidigt satt i arbete. Sommaren 1957 fick jag prova på de första dusterna som kruklangare på Tages mjölkbil. Sonja var då gift med Tage Mattson från Köttsjön och han var mjölkbilsåkare och kruklangarjobbet fick jag prova på.
Många helförsäkrade kor
Jo det finns fortfarande några få kossor kvar i Gesundsbygden men inte för mjölken utan för att de så småningom ska bli till nötkött. Men för 70 år sedan fanns det mellan 10 och 20 000 kossor i Jämtland och länet var helt självförsörjd på mjölk och animalisk föda. Så, det blev inte alls svårt att svara på frågan hur många kor det fanns 1957 i södra Gesundsbygden. Det fanns ca 110 kor i byarna. Det är John Erik Johansson Borglunda som så lägligt tagit hand om de väl hållna böckerna efter Höglunda - Borglunda kreatursförsäkringsförening. Hämta hem berättelsen som John Erik skrev om detta 2014. Det är fascinerande att se att det här har funnits ett försäkringsföretag som ägts av byborna själva, men det är så människorna i Borglunda och Höglunda har gjort genom tiderna - man gjck samman för att hitta lösningar på olika gemensamma behov som har uppstått. I dag är Höggårdens bygdegård ett fint exempel på det och faktiskt - gården tycks ha uppförts samma år som försäkringsföreningen bildades.