Identitetskris?

Nej då, det är inte så att jag har svårt att veta vilken person jag är, vilka styrkor jag och veta vad jag klarar av och inte klarar av. Jag brukar kunna avgöra vad som jag kan ge mig in på och inte, jag kan till och med vara lite social. Mitt problem handlar snarare om vilket namn jag ska lyssna till men också använda när jag tänker om mig själv. Egentligen är det namnet Göran som är otidsenligt - rent bokstavligt då de flesta med namnet Göran är födda under 1040 - 1950 talet. Från den tiden finns det Göran-personer som fd statsminister, fd patiledare, en fotfarande känd författare från Dalarna mfl. Dessutom finns det en S:t Görans staty i Storkyrkan, Gamla stan Stockholm, men det hjälper inte mig.

När jag växte så blev det naturligtvis Göran eller Bengt Göran om jag hade gjort något ofog. I tonåren och de sista åren på skolan var det i stället Jakob och det lät bra, sedan under värnplikten blev det 62 Jacobsson och var väl inte så trevligt men då var det ju bara att lyssna. Senare i arbetslivet var det oftast Göran Jacobsson och vad skulle man göra åt det. Efter  sekelskiftet var Sveriges folkbokföringen var helt överförd till statens datorer och fick bredare användning. När folkbokföringsregistren användning av alla möjliga myndigheter och företag som man råkar ha nått att göra med, då kommer alltid Bengt först och jag får frågan - Bengt eller Göran!!

Svårigheterna blev värre redan under mitten av 1990-talet då det engelsk/amerikanska språket fick kraftigt fäste i landet, mycket som en följd av den ökande användningen av persondatorer. Dessa från början primitiva burkar förmådde inte använda vår svenska å, ä, ä, vare sig i smått eller stort format. I de teckentabeller som datorerna lärde sig att förstå saknades dessa bokstäver och det var först när datorerna kunde användas som skrivmaskiner (ordbehandlare) som de tvingades att förstå vad å, ä och ö kunde användas till. Fast fortfarande gäller att när man ska kommunicera med datorer som en etablerad användare så vägrar den att befatta sig med dessa tecken. Inte ens den här hemsidan får heta borgsäter.se 

Eftersom jag själv varit flitig användare av datorer ända sedan början 1990-talet har jag alltid brottats med att finna ett gott användarnamn och lösenord. Sedan 15 år tillbaka brukar jag hitta på olika namn som inte får innehålla Ö eller ö, ibland ett namn som jakobi eller  bengori eller så. Det fungerar men det ska ändå vara hyfsat lätta att komma ihåg men blir ibland lite töntigt. Nu tror jag mig ändå se en lösning på namnidentiteten, den skulle kunna utgå från min fars namn som var Arnold Ossian - det var rejäla namn det. Vid en semesterresa genom Skottland för snart 20 år sedan fick vi lära oss hur skottarna kan bygga upp sina namn - man tar nåt av sina förnamn från dopet och hänger på Mc och sedan sin fars namn. Då blir det GoranMcArnold. Goran ska uttalas med ett djupt, taggigt rullande r - så här Gorŕan. Det kan bli nåt..