Jag har nu i olika perioder hållit på med släktforskning och Vågsäters historia i 30 år och många gånger har jag landat i Strömsnäs och soldattorpet på "annersia". Från men också till torpet här och ett annat torp i Strömsnäs går en massa tanketrådar som alla gett mig stor förståelse för den icke pekuniära delen av "morsarvet". Vinjettbilden till inlägget är tagen av Nils Persson Strömsnäs i nutid med drönarperspektiv. Jag har tagit mig friheten att manipulera den och fått fram två torp som speglar sig varandra - det ena kanske tittar bakåt och det andra framåt i tiden.
Från maj 1870 fram till mitten av 1890-talet var min mormors far Petrus Mattson (Per Massa) kontrakterad på soldattorpet. Rotehållare för Strömsnäs by var Jonas Andersson, Martin Simonsson, Eric Mattson, Anders Mattsson, Nils Nilsson, Ivar Simonsson, Eric Mårtensson, E Qt Gisslen, Nils Petter Gisslen.
- Den första tråden fanns direkt när jag växte upp hemma - det hade ju funnits två tidigare soldater i vår lilla by och det var just Per Massa, min mormors far men också Per August Backman, före detta jägaren som hade kommit till byn från Oviken. Jag fick höra flera olika berättelser om dessa soldater - de var inte alltid helt överens. Intressant nog så har deras namn fått ge namn på två mindre avgränsade myrmarker en bit upp på skogen. Från Per August drar också en fet tråd mot en annan känd person på Borglunda, men på min fars sida.
- Nästa givna tråd är ju att Per Massa med sin familj flyttade från soldattorpet till Vågsäter 1897. Där skrev han på ett torparkontrakt med Johannes Jacobsson, personen som blev min farfar. Det var den gamla typen av torparkontrakt som innebar att torparen fick bygga en stuga och bruka lite mark på bondens mark. Min mor föddes i det torpet och villkoren i torparkontraktet beskrev hon så här: "Det skulle vara 60 dagsverken om år för att få arbeta upp torpet och ta byggnadsvirke till små hus och lada och ladugård. Dagsverkena var väl mest på åkern under slåtter och skördetider samt att arbeta upp mera jord, stänga hage och sådant".